myadventure

Kategori: Resan

Sammanfattning Bali 2015

Kuta

Första gången i Kuta bodde vi mitt vid Kuta Square alltså mitt i centrum. Mycket trafik, mycket människor, shopping, sola, bada, surfa. Jag skulle beskriva Kuta som en liten storstad fast staden ändå är stor. Det åker häst och vagn och otroligt mycket mopeder överallt. Stranden är otroligt lång så nästan vart du än bor i Kuta har du nära till stranden men nackdelen är väl att den inte är speciellt fin och man är mest där för att surfa. Det är väldigt mycket försäljare överallt och man får aldrig vara ifred. Det finns billiga hotell och bra hotell men matpriserna är något högre än på de andra ställena vi var på. 

Vi bodde på Jesens Inn II 

Kuta ligger ca 1,5 timme från Ubud, då du kan ta en taxi eller en shuttle bus enkelt dit. Även åka på utflykt till södra delen utav Bali som tex Uluwatu är enkelt med en taxi. Kuta skulle jag beskriva som en stad som är värd att besöka i ett par dagar. Sen har man tröttnat. Om du bara befinner dig i Kuta kan jag inte påstå att du upplevt Bali, Bali är så mycket mer än det. Kuta ligger även väldigt nära flygplatsen, vilket är skönt.

Ubud

Detta är ett underbart ställe. En väldigt liten by med bara en huvudgata genom byn som heter Monkey Forest. I centrumet fanns en marknad, mycket fin djungel, monkey forest (en skog full utav apor), yoga och människorna var helt annorlunda. Restaurangerna vad väldigt hälsosamma och människorna väldigt miljövänliga. Risfälten var oändliga. Priserna är något lägre än Kuta här. Yogakurser fanns runt varje hörn.

Detta är ettt ställe man åker till för att koppla av och även för att utforska norra Bali. Det gör du på en dagstur. Ni ska även passa på att bestiga Mt. Batur när ni befinner er här. Jag rekommenderar att ha pool på ditt hotell då det är väldigt varmt där uppe och inte nära vattnet. Det är dock kyligare än södra och mycker mer mygg på kvällarna. Om man är uppe tidigt på morgonen vid ca 6-6.30 så ser man flockar utav apor som har tagit över gatorna. Då är dom påbäg ner från bergen för att spendera deras dag i Monkey Forest. Det är alltså en skog som dom kommer till frivilligt om dagarnaUbud får ni inte missa om ni åker till Bali.

Vi bodde på Jati 3 Bungalows även fast jag mer än gärna hade bott på Hanging Gardens

Gili Trawangan

Detta är egentligen som vilken paradisö som helst, om jag jämför med andra ställen i Asien. Men väldigt underbar, otroligt liv under ytan så att snorkla eller dyka rekomenderar jag. Det är tre öar, Gili Trawangan som är den största utav dom, sedan Gili Air och efter det Gili Meno. Jag rekomenderar den största utav dom då den ändå inte är stor och det finns lite människor på ön. Man kan ha möjlighet att simma med havsköldpaddor direkt vid strandkanten, där dom är varje dag.

På Gili T är motordrivna fordon förbjudet likaså hundar och biljardbord. Ganska skönt skulle jag säga. Det är bara häst och vagn och cyklar som gäller. Det är en regel som Indonesien satt upp just för dessa öar. Denna ö var väldigt lik Koh Rong i Kambodja förutom att på Gili T fanns det el och vatten dygnet runt.

Det tar ca 2 timmar att gå runt hela ön. På denna ö är människorna heelt annorlunda. Ingen är på en och alla sköter sitt. Man får vara för sig själv vilket är väldigt skönt. Priserna på mat , utflykter och shopping är väldigt låga på denna ö, vad du än ska ha kläder, mat, vatten, öl. Mycket lägre än på Bali.

SE UPP!

Drick inte spriten på Gili T, det är oftast hembränt då det har blivit så dyrt att importera och den kan innehålla metanol. Fler dödfall har skett under de senaste åren, så istället för att köpa en drink. Så köper du öl. Och köp absolut inte deras egna sprit "arrak" på något supermarket. 

Att boka boende innan man kommer till ön inte smart, det finns så mycket att välja på direkt på ön som inte finns på något hemsida att förboka. Att åka till Gili är inte en självklarhet. Det finns en hel del andra öar runt om Bali som säkert också är paradisöar. 

Vi bodde på Aali Bungalows & Beach Bungalows

Kuta

Innan vi åkte hem igen besökte vi en annan lite lugnare del utav Kuta. Det var fortfarande lika mycket trafik men inte lika mycket försäljare och det fanns stolar att hyra på stranden. Vi hade 2 km till Kuta square vilket inte var allt för långt men vi höll oss för det mesta på vår sida. Återigen är det lite dyrare priser än resten utav Bali och man kan lätt bli lurad om man inte är påläst om hur mycket saker ska betala. Det är perfekt att spendera de sista dagarna här innan man flyger hem, då det är så nära flygplatsen.

Vi bodde på Jocs Boutique Hotel & Spa

Övrigt

Om jag jämför med andra länder i Asien som jag faktiskt kan göra skiljer sig Bali rätt så rejält från dessa. Det är inte likt något annat land faktiskt. På Bali är dom Hinduer och väldigt trogna. De har offergåvor utsatta till sin gud varje dag. Som dom offrar saker i och tänder rökelser. De vill behålla kulturen som den var från början och förändra den så lite som möjligt med tiden. 

Dom är väldigt trevliga och vill att allt och alla ska må bra. Miljön är prio 1. Jag kunde faktiskt inte gjort denna resa bättre. Vi hade bara en flygbiljett dit och hem de allra första dagarna bokade på hotell. Resten blev som de blev och som just vi kände för där nere. Så skönt att vi även hade tre veckor, tre veckor var perfekt tid att resa runt där. Det var inte för mycket eller för lite. 

Jag kände mig väldigt klar med Bali när vi reste därifrån, men det är ett spännande ställe som utvecklas. Jag skulle inte vilja resa tillbaka dit här och nu. Men om 5 till 10 år skulle jag verkligen kunna resa tillbaka dit. Då har nog mycket förändrats och man kan uppleva landet "pånytt". Men som sagt, Bali är något som jag rekommenderar till alla att resa till. Och glöm inte att resa runt. Det kommer bli eran bästa resa någonsin.  

Las Palmas - 2015

Vad vet ni om Gran Canaria? Kanske ungefär lika mycket som mig vilket innebär ingenting, haha!

Dit är alltså nästa resa, till Gran Canaria och Las Palmas. det bär av 16 september så hela svenska sommaren är här först. Så härligt! Men konstigt nog längtar jag utomlands. Det vore härligt att ta en sista minuten NU, men med tanke på mitt sommarjobb som startar på måndag så går det inte för sig. Nu ska jag jobba hela sommaren och då har jag lite små-resor inom Sverige inplanerat. Sen när sommarjobbet är över och det vanliga jobbet startar igen åker vi iväg.

Om ni har vart på Gran Canaria förut, ge mig massor av tips. Vad får man inte missa?

                   

Flygturen

Den 24 timmars långa flygturen gick förvånandsvärt bra. Även fast jag älskar att resa så tycker jag att det är otroligt segt att flyga. Men det är ju en del utav resan så bara att acceptera. Vi flög ju med Thai Airways som är väldigt bra bolag. Bra mat, bra service och sköna stolar. 

 

Precis när vi startade från Bali flög vi över att vulkanområde. Vulkanen ni ser på bilden ovan är den vi besteg i början utav denna resa. Så nu har vi sett den från alla möjliga olika vinklar. Tog en del bilder eftersom jag tyckte området såg häftigt ut, eller vad tycker ni?

 

Ikväll kommer massa roligt upp, kika in igen!

Sista timmarna

Först frukostbuffé och sedan några timmar vid poolen. Väskan är packad och snart åker vi mot flygplatsen för första flyget till Bangkok.

Budget

Nu kan vi återgå till budgeten för er som undrar om vad saker kostar och så vidare. Jag kommer exakt göra av med 7000 svenska kronor här nere. Och då har vi gjort otroligt mycket.

Vi har rest till en hel del olika plaster, vi har gjort många utflykter varje dag, vi har ätit billigt, bott för 100 kr natten/ person. Man sparar otroligt mycket på att boka hotell med frukost som ingår. Det försökte vi göra så ofta det gick.

En perfekt resa med pengar enligt mig. Jag har kanske gjort av med 6000 på mat, nöjen och transport och den andra 1000 lappen är på shopping.

Har shoppat en ananas, shorts, 2 linnen, en byxdress och det hemliga ni får reda på sen. Allt är inte köpt på marknad utan i en vanliga butiker. Dessutom i en surfbutik så det kostade lite mer.

Så jag är nöjd med min budget och här får ni lite vad saker och ting kostar:

Läsk - 10 kr
Öl - 12 till 20 kr
Drink - 10 till 50 kr
Indonesisk middag - 20 till 40 kr
Hamburgare,pizza osv - från 50 kr
Färska juicer - 20 kr
Chips - 7 kr
Vatten liten - 4 kr
Vatten stor - 10 kr
Färsk frukt - 10 kr

Transport mellan olika städer 300 000 och uppåt

BÃ¥t Kuta/ Ubud - Gili - 380 kr tur och retur
Trekking Mt. Batur - 400 kr
Snorkling heldag - 65 kr
Hyra surfbräda heldag - 60 kr

Priserna skiljde sig rätt rejält mellan de olika städerna Kuta/ Ubud och Gili T. Men mer om det i en sammanfattning när jag landat i Sverige.

TOTALT:
Fickpengar 7000 kr
Flygbiljetter 7128 kr

Summa: 14 128 kr

Detta är totala summan som jag gjorde av med på hela 21 dagar + flygbiljett. Mer än så behöver man inte. Självklart kan man säkert både göra av med mindre och mer. Men då hade jag inte kunnat gjort alla dessa utflykter och äventyr som vi gjort. Och det är lite meningen med resan, att upptäcka och äventyra.

Eller vad säger ni?

Hemligt

Jag och Joakim har köpt något som ser ut såhär. Kan ni gissa vad det är för nått? Om inte så får ni se det när vi kommer hem. En superfin sak iallafall!

Sista kvällen i paradiset

Hela dagen spenderade vi på stranden efter att vi käkat en god frukostbuffé för 30 svenska kronor.

På kvällen lyckade vi till det rejält och åt på en Italiensk restaurang (tröttnat på den asiatiska maten som vanligt). Riktigt goda pizzor var det och nu ligger på och kikar på film inne på hotellet.

Vårar flyg går vid 16 tiden imorgon eftermiddag så vi tänkte äta buffé här på hotellet och sedan hänga på taket vid poolen imorgon innan flyget går. Packar håller jag på med nu.

Åh jag vill inte lämna detta paradis, Bali har verkligen vart ett utav de bästa resmålen i Asien.

Kuta Beach

Jobbat på brännan de sista dagarna på stranden. Blivit riktigt brun denna resa faktiskt. Perfekt inför den svenska sommaren som är runt hörnet. Har iallafall spenderat dagarna på stranden och börjat planera lite inför hemkomsten.

Kuta Beach är inte världens finaste strand. Men den är bra att surfa på för nybörjare, det är lagom stora vågor och inte massa rev under ytan. Det är nog mest därför det dras så mycket folk hit. Inte för synens skull.

Jag har surfat med min älskling också. Det kostar 100 000 att hyra en bräda för en hel dag. Man kan säkert få billigare än så med.

Surfa är riktigt kul faktiskt, svårt till en början med efter ett tag går det bra. Har ni provat det någon gång?

Har beställt hem saker från the body shop, tillbehör till mobilen och en ny mobil som borde finnas att hämta ut när jag är i Sverige igen. Åh är så förväntansfull.

Tillbaka i Kuta

Efter en halvdags resande med först båt och sedan shuttlebus (som faktiskt ingick i priset på båtbiljetter) var vi tillbaka i storstan Kuta, verkligen skillnad mot lilla ön Gili T. Vi bor på ett jättefint hotell med nära till stranden och en bubbelpool på taket. Tro det eller ej men priset är under 300 kr natten.

Vi åt världens godaste middag på en restaurang som heter moo moos. Lite trötta på asiatiskmat tog vi oss en varsin hamburgare.

Vi bor precis vid en stor marknad så på kvällen passade vi på att kolla oss runt i omgivningarna eftersom vi bodde på andra delen utav Kuta innan.

Jag fick med mig ett adidaslinne och en jättefin ananas i trä som kommer bli så fin hemma.

Dinner

En riktigt mysig kväll på Gili T, för mys i säckar intill stranden med en smoothie och sedan mat på matmarknaden som vanligt. Denna tallrik kostade 50 000 som är ca 30 svenska kronor, billigt och gott!

Snorklingstur

Nasi Goreng, klarblått vatten, sköldpaddor, färgglada fiskar, blå koraller, sol, lunch vid havet och ett glatt humör är en kort beskrivning utav min och Joakims snorkeltur på Gili Ocean.

Pris: 100 000 per person för fem timmar med tre olika stopp

Söndag

Denna dag hade jag på mig min virkade klänning som jag faktiskt köpte på H&M förra sommaren. Visst är den underbar?

På kvällen sedan så satte vi oss på en bar, en väldigt mysig sådan intill havet. Priser på öl här för en liten är 20 000 och en stor 30 000 som är 12 och 19 svenska kronor. Inte det billigaste i Asien men billig jämfört med Sverige. Dom har även en väldigt god 2% öl som heter Bintang Radler som är öl + lemon. Den måste ni testa om ni åker hit!

På bilden under här ser ni mainstreet på Gili Trawangan.

Fishingtrip

Detta var dagen då vi skulle byta hotell för omväxlingensskull. Vi hade bokat in en fisketur kl15 på eftermiddagen och skulle byta hotell på förmiddagen.

Men det tog så himla långtid att hitta hotellet. Ön är så liten ändå gick vi runt och runt och runt i timmar för att hitta det. Men vi hade nog hakat upp oss i ett område där vi trodde att det var. Om vi ändå gått från huvudgatan hade det vart hur enkelt som helst. Men tillslut hittade vi dit.

Men då fanns det tyvärr inte tid för annat och vi fick direkt gå och äta lunch för att sedan möta upp våran kapten.

Det var så roligt att fiska. Jag som älskar att fiska även i Sverige. Vi fiskade tills silen hade gått ner och vi fick mängder utav småfiskar. Dom sparade alla för att sedan skära upp vissa och använda som bete. Man fiskade på småfisk och långt ner på botten.

Det va häftigt att fiska när man inte visste vad det skulle komma upp för fisk. Den kunde vara färgglad eller kolsvart. Den största vi fick upp var denna röda som jag tog upp.

Pris: 300 000 / person för 3 timmar

Shopping

Jag har inte köpt någonting till mig själv här nere, inte förrän idag. Då unnade jag mig lite sommarkläder. Ett vitt/blommigt linne och en ljusgul/blommig byxdress. Perfekt till midsommar som är samma vecka som vi kommer hem. Båda två gick på 140 svenska kronor, så värt.

När jag kommer hem ser jag faktiskt fram emot att jobba hela sommaren för att sedan få ta en längre semester och resa i höst/vinter. Avslöjar inte ännu vad det är för nått, en sak i taget.

Sedan har jag en lång lista på saker jag ska köpa och göra när jag kommer hem. Blandannat fixa mitt hår och fixa naglarna. Det ska bli spännande. Har fortfarande inte koll på vad jag ska göra med mitt hår. Vilken färg tycker ni?