myadventure

Kategori: Backpacking tips

Sammanfattning Bali 2015

Kuta

Första gången i Kuta bodde vi mitt vid Kuta Square alltså mitt i centrum. Mycket trafik, mycket människor, shopping, sola, bada, surfa. Jag skulle beskriva Kuta som en liten storstad fast staden ändå är stor. Det åker häst och vagn och otroligt mycket mopeder överallt. Stranden är otroligt lång så nästan vart du än bor i Kuta har du nära till stranden men nackdelen är väl att den inte är speciellt fin och man är mest där för att surfa. Det är väldigt mycket försäljare överallt och man får aldrig vara ifred. Det finns billiga hotell och bra hotell men matpriserna är något högre än på de andra ställena vi var på. 

Vi bodde på Jesens Inn II 

Kuta ligger ca 1,5 timme från Ubud, då du kan ta en taxi eller en shuttle bus enkelt dit. Även åka på utflykt till södra delen utav Bali som tex Uluwatu är enkelt med en taxi. Kuta skulle jag beskriva som en stad som är värd att besöka i ett par dagar. Sen har man tröttnat. Om du bara befinner dig i Kuta kan jag inte påstå att du upplevt Bali, Bali är så mycket mer än det. Kuta ligger även väldigt nära flygplatsen, vilket är skönt.

Ubud

Detta är ett underbart ställe. En väldigt liten by med bara en huvudgata genom byn som heter Monkey Forest. I centrumet fanns en marknad, mycket fin djungel, monkey forest (en skog full utav apor), yoga och människorna var helt annorlunda. Restaurangerna vad väldigt hälsosamma och människorna väldigt miljövänliga. Risfälten var oändliga. Priserna är något lägre än Kuta här. Yogakurser fanns runt varje hörn.

Detta är ettt ställe man åker till för att koppla av och även för att utforska norra Bali. Det gör du på en dagstur. Ni ska även passa på att bestiga Mt. Batur när ni befinner er här. Jag rekommenderar att ha pool på ditt hotell då det är väldigt varmt där uppe och inte nära vattnet. Det är dock kyligare än södra och mycker mer mygg på kvällarna. Om man är uppe tidigt på morgonen vid ca 6-6.30 så ser man flockar utav apor som har tagit över gatorna. Då är dom påbäg ner från bergen för att spendera deras dag i Monkey Forest. Det är alltså en skog som dom kommer till frivilligt om dagarnaUbud får ni inte missa om ni åker till Bali.

Vi bodde på Jati 3 Bungalows även fast jag mer än gärna hade bott på Hanging Gardens

Gili Trawangan

Detta är egentligen som vilken paradisö som helst, om jag jämför med andra ställen i Asien. Men väldigt underbar, otroligt liv under ytan så att snorkla eller dyka rekomenderar jag. Det är tre öar, Gili Trawangan som är den största utav dom, sedan Gili Air och efter det Gili Meno. Jag rekomenderar den största utav dom då den ändå inte är stor och det finns lite människor på ön. Man kan ha möjlighet att simma med havsköldpaddor direkt vid strandkanten, där dom är varje dag.

På Gili T är motordrivna fordon förbjudet likaså hundar och biljardbord. Ganska skönt skulle jag säga. Det är bara häst och vagn och cyklar som gäller. Det är en regel som Indonesien satt upp just för dessa öar. Denna ö var väldigt lik Koh Rong i Kambodja förutom att på Gili T fanns det el och vatten dygnet runt.

Det tar ca 2 timmar att gå runt hela ön. På denna ö är människorna heelt annorlunda. Ingen är på en och alla sköter sitt. Man får vara för sig själv vilket är väldigt skönt. Priserna på mat , utflykter och shopping är väldigt låga på denna ö, vad du än ska ha kläder, mat, vatten, öl. Mycket lägre än på Bali.

SE UPP!

Drick inte spriten på Gili T, det är oftast hembränt då det har blivit så dyrt att importera och den kan innehålla metanol. Fler dödfall har skett under de senaste åren, så istället för att köpa en drink. Så köper du öl. Och köp absolut inte deras egna sprit "arrak" på något supermarket. 

Att boka boende innan man kommer till ön inte smart, det finns så mycket att välja på direkt på ön som inte finns på något hemsida att förboka. Att åka till Gili är inte en självklarhet. Det finns en hel del andra öar runt om Bali som säkert också är paradisöar. 

Vi bodde på Aali Bungalows & Beach Bungalows

Kuta

Innan vi åkte hem igen besökte vi en annan lite lugnare del utav Kuta. Det var fortfarande lika mycket trafik men inte lika mycket försäljare och det fanns stolar att hyra på stranden. Vi hade 2 km till Kuta square vilket inte var allt för långt men vi höll oss för det mesta på vår sida. Återigen är det lite dyrare priser än resten utav Bali och man kan lätt bli lurad om man inte är påläst om hur mycket saker ska betala. Det är perfekt att spendera de sista dagarna här innan man flyger hem, då det är så nära flygplatsen.

Vi bodde på Jocs Boutique Hotel & Spa

Övrigt

Om jag jämför med andra länder i Asien som jag faktiskt kan göra skiljer sig Bali rätt så rejält från dessa. Det är inte likt något annat land faktiskt. På Bali är dom Hinduer och väldigt trogna. De har offergåvor utsatta till sin gud varje dag. Som dom offrar saker i och tänder rökelser. De vill behålla kulturen som den var från början och förändra den så lite som möjligt med tiden. 

Dom är väldigt trevliga och vill att allt och alla ska må bra. Miljön är prio 1. Jag kunde faktiskt inte gjort denna resa bättre. Vi hade bara en flygbiljett dit och hem de allra första dagarna bokade på hotell. Resten blev som de blev och som just vi kände för där nere. Så skönt att vi även hade tre veckor, tre veckor var perfekt tid att resa runt där. Det var inte för mycket eller för lite. 

Jag kände mig väldigt klar med Bali när vi reste därifrån, men det är ett spännande ställe som utvecklas. Jag skulle inte vilja resa tillbaka dit här och nu. Men om 5 till 10 år skulle jag verkligen kunna resa tillbaka dit. Då har nog mycket förändrats och man kan uppleva landet "pånytt". Men som sagt, Bali är något som jag rekommenderar till alla att resa till. Och glöm inte att resa runt. Det kommer bli eran bästa resa någonsin.  

Checklista

 

[ X ] Reseförsäkring

När jag ska vara borta bara tre dagar denna gång så räcker det med reseförsäkringen som man har på hemförsäkringen. Den räcker i 45 dagar och jag har min hemförsäkring hos Folksam. 

[ X ] Vaccinationer

Vaccinationer fixade jag innan förra resan och de sitter livslångt. Jag ska inte bo på landsbygd eller i djungel så jag klarar mig med de vanligaste vaccinationerna.

[ X ] Skaffa ett extra kontokort

Detta gjorde jag innan förra resan, så jag är redan förberedd när det gäller pengar och kontokort. 

[    ] Transport till och från Arlanda

Om ingen kompis kan köra åker vi buss med Swebus. Billigt och bra!

[    ] Växla pengar

Jag har inte bestämt om jag ska växla pengar innan eller inte. Det ända jag vet är att jag ska ha med mig USD till visumet. 

[ X ] Värdepapper - kopiera pass,försäkringsbevis, flygbiljetter, och kort

Detta har jag kvar från förra resan.

[ X ] Pass

Passet ska vara giltigt i minst sex månader från hemresa i många länder. Tänk på det. Jag skaffade nytt pass förra året, det är giltigt i fem år. 

[     ] Visum

Visum fixas som sagt vid ankomst på flygplatsen. 

[ X ] Guidebok

Har jag kvar från förra resan. 

[     ] Resplan klar

Resplanen är ännu inte riktigt klar. Lite kvar att jobba på den. 

[     ] Packlistan check

Jag har inte börjat packa ännu. Listan kommer längre fram. 

 

Så långt har jag kommit på checklistan för denna gång. Skriver mer om det närmare avgång. 

Metro tips!

Här ska ni få några tips om hur man åker en metro. Om man kommer från Västerås som inte har annat än bussar så var det ganska svårt för mig att förstå i början. Men som tur va hade Emilia lärt mig lite i Shanghai. Visst är det lite olika på varje ställe men principen är den samma.
 
Man får tänka på att det är en storstad man är i så att stå på rätt sida i rulltrappan ner till metron och hålla sig till sidan när folk ska gå in är bara förnamnet man ska kunna.
 
Steg ett är att leta till vilken station du ska åka till. Att ha en karta så du kan peka på stationen är till en fördel. När du nu vet stationen kollar du på vilken färg linjen är. Just denna dag var min färg som jag skulle åka rosa
 
 
När du vet vilken station du ska åka till och vilken färg du har på linjen. Det är inget man bör veta (vissa linjer har ingen färg) men det underlättar att följa en färg. Då går du fram till biljett automaterna som ser ut såhär som på bilden ovan. Det finns tavlor ovanför som visar olika stationer. Du kollar ut vart din station ligger och vilket nummer den har på tavlan. Just denna dag hade min station 270 vilket innebar att jag skulle trycka 270 på maskinen. Alla maskiner finns på både japanska och engelska så se till att välja rätt språk. Det är också siffran på hur mycket du ska betala för din resa. Stoppa i dina pengar och ut kommer denna lilla biljett som på bilden under.
 
270 yen = 20 svenska kronor
 
Efter det är det dags att leta dig ner på spåret du ska åka ifrån, idag färgen rosa. följ skytlarna och väl nere på spåret är det viktigaste att ta metron åt rätt håll. Alltså vilken sida utav spåret du ska stå på! Det är inte så svårt som man tror,
 
kolla bara på denna skylt som är på bilden under:
 
- det ljusrosa är de stationer där metron redan varit
- den stationen med en röd ring runt är stationen du är på (Tsukijishijo i mitt fall)
- det mörka är de stationer den inte vart på
 
Så enkelt kolla efter din station, om den är på det ljusa gå till andra sidan spåret och om den är på det mörka stå kvar. 
 
 
Nu är du framme på det spåret du ska åka med och rätt sida så du åker åt rätt håll. Men för att extrakolla så du verkligen är rätt sitter det sånna här skyltar på väggen. Och det är ganska uppenbart:
 
vänster: stationen tåget vart på innan
mitten: den stationen du är på
höger: stationen som den ska till (med en pil över)
 
 
Väl på tåget finns det bara en sak du måste hålla koll på och det är när du ska av. Antingen har du räknat innan hur många stationer du ska åka och håller koll på det eller så lyssnar du vad personen säger i högtalaren. Men det kan dock vara svårt då stationerna har japanska namn och vissa stationer låter väldigt lika. Så mitt tips är att räkna innan. Väl framme hoppar du av på din station.
 
Det kan också vara så att man är tvungen att byta tunnelbana för att komma fram till sin slutstation. Men det är inte svårt, gå av på den stationen du byter på och sedan gör om samma sak igen fast med denna gång en ny färg. De stationerna man byter på är väldigt tydligt uppskyltade med vart man ska gå när man ska byta och till vilken linje du ska till får du hålla koll på själv. 
 
Alla är så himla hjälpsamma i Tokyo, våga fråga! De är väldigt dåliga på engelska men hjälper dig gärna. Ha en karta att visa på vart du ska så följer de oftsta med dig till rätt spår och sida. 
 
TIPS!! Glöm inte att gå ut ur rätt EXIT, finns hur många som helst och du kan hamna helt fel och långt bort om du går ut ur fel på en stor station. Fråga hellre en gång för mycket än för lite vilken exit du ska ut ur!

Kontraster

På den översta bilden ser ni hur det såg ut här när jag vaknade imorse. Snacka om dålig luft!
På den andra bilden känner ni säkert igen er, hemma i Västerås.
 
Förövrigt är det idag bara 4 dagar kvar tills jag flyger med AirAisa vidare till Kuala Lumpur och möter upp mamma och mormor för vidare resa. Kommer bli more like flashpacking än backpacking under de närmaste tre veckorna. Längtar så mycket efter att få bo på alla lyxhotell vi har bokat upp oss på (!!!!) Kommer bli kul att få resa vidare men sorligt att lämna Emilia här, vill ju att hon ska följa med!! Men kommer tillbaka till henne i Mars. 
 
Nu dags att svara på lite frågor:
 
Är det billigt att shoppa i Shanghai?
Märkesgrejer är generellt sätt inte billigare här i Shanghai för de importerar grejerna hit. Men sen finns det fake-marketen med mycket billiga grejer. Och jag älskar shoppingen här för de har så många butiker som vi inte ens har hemma alls. Typ Forever21, Zara, HM-home osv. Därför känns det så värt och mycket roligare att shoppa här. Men så billigt kan jag inte påstå att det är!
 
Hur mycket pengar har du gjort av med hittills?
Jag har ingen exakt koll då mitt kort blev spärrat i början så jag har tagit från ett annat sparkonto än planerat. Men jag har gjort av med ca 7000 och då var min budget 10 000 kr här. Jag har köpt allt jag velat har i matväg och dragit ner på shoppingen då jag ska shoppa de mesta här när jag kommer tillbaka.
Men kan verkligen tipsa er backpackers att åka hit. En grym stad och även fast det är en stodstad så kan man leva billigt om man bara vill. Man kan leva mycket billigare än vad jag gjort om man bara ville det. Så storstäder är inte så dyra att backpacka i som folka säger, enligt mig!
 
Tillbaka till inlägget
 
Ikväll har vi planerat att åka till animal-market, ska bli spännande.
Senare nästa vecka har vi planerat in lite bio och tempelbesök, kommer bli grymt!
 
Hörs

Kontakt

Hur håller man kontakten med familj och vänner när man ska vara borta på en sån här lång resa? Jag kan ge er två tips som jag brukar använda mig utav. Det ena är Skype, smidigt sätt att prata med dina nära och kära. Men det visste ni säkert redan. Det som kanske inte alla visste är appen Whatsapp. Det är som en chatt som går via internet, vilket gör att om du ändå är uppkopplad så fungerar det som vanliga sms fast det kostar inget, hur bra som helst!

Planera steg tre

När du fixat steg ett och två så har du kommit en bra bit påvägen. Till och med så långt att det är dags att boka. Spännande.

Det är alltså dags för bokningsprocessen. Den behöver inte vara så komplicerad som den låter. Det beror helt på hur man är som person, vill man boka hela resan i förväg? Eller vill man boka en enkelbiljett och se vart det leder? I mitt fall bokar jag så lite som går i förväg för att få en så spännande och impulsiv resa som möjligt. Visst är impulsiva saker roligast? Att liksom inte ha vetskap om hur allting blir, det är äventyr!

Saker som man kan tänka på att boka i förväg är:

- Flygbiljetter 

  Du måste självklart ha en biljett dit du ska, men hem kan man välja att boka iförväg eller när du väl är där nere. Det kan vara väldigt svårt att veta vilket land man ska  åka hem ifrån. Då kan man istället boka en ombokningsbar biljett hem så man kan ändra sig påvägen om man skulle vilja det.

- Äventyrsresor

  Detta är mitt tips att boka på plats om man inte ska gå på populära trekkingleder som kan vara fullbokade. Annars tjänar du mycket pengar på att boka ditt                     äventyr på plats.

- Hotell eller Hostel

  Kan va skönt att ha en hotellnatt första natten man landar, så man slipper leta sovplats de första man gör.

 

Planera steg två

Va kul att så många hunnit titta in och är intresserade utav de jag skriver. Därför tänkte jag idag skriva hur man fortsätter sin planering om drömresan!

 

Idag är det dags att tänka på budgeten, som egentligen är en utav de viktigaste faktorerna som finns för att resan ska gå ihop. Här kommer en översikt för vad man bör tänka på och vilka utgifter som kommer att komma upp både innan och under resan.

Utgifter innan avresan:

- Vaccinationer

- Utrustning

- Eventuella visum

- Flygbiljetter

- Reseförsäkring

- Eventuellt nytt pass (ska oftast vara giltigt i minst 6 månader efter utresedatum)

- Guideböcker 

Utgifter under resan: 

- Mat

- Boende

- Transport

- Nöjen

 

Glöm inte bort att inom kort kommer jag släppa mina personliga tankar och förberedelser inför just min resa!

Planera steg ett

Det finns några få saker som är det viktigaste i steg ett för en bra planering:

 

- Vart ska du resa?

- När ska du resa?

- Hur länge ska du vara borta? 

- Äventyr under resan?

 

Vart ska du resa?

Det första du bör tänka på är egentligen till vilken världsdel vill du resa till, sedan börjar man välja ut länder. Om du som de flesta andra inte har hur mycket tid som helst på dig men vill resa till alla länder, har jag ett bra tips för att välja bort länder utan att få beslutsångest. Du börjar skriva en lista på alla de platser du vill besöka sen delar du in dem i tre olika kolummner:

  • ställen du skulle göra vad som helst för att se
  • ställen du verkligen skulle vilja se
  • ställen som skulle vara intressanta om det inte är allt för dyrt med flygbiljetterna dit

Sedan har du ett enkelt val, hur många länder du kan besöka beror på hur lång tid du hade tänkt vara borta. Gör en resplan och se om den följs under resans gång.

 

När ska du resa?

Där är det väldigt personligt, vill du vara borta på svensk sommar eller skippa en vinter? Jag älskar vintern och snön det är sån himla mysig årstid. Men valde ändå att resa under vintern för den kommer ju nästa år igen. Om man däremot väljer att resa under svensk sommar så är det lågsäsong i Asien. Vilket innebär mycket billigare priser och mindre folk.

 

Hur länge ska du vara borta?

Detta beror också helt på, alla får olika möjligheter på hur länge man kan va borta från jobb osv. Men generellt sätt så behöver man 2 månader för att lära känna en kontinent helt och hållet. Om du vill besöka så många länder som möjligt på kort tid så ska du flyga så mycket som möjligt, det sparar extremt mycket tid. Istället för att sitta på en buss halva resan. Jag har nu fått möjlighet att vara borta i 3 månader, vilket känns helt underbart!

 

Äventyr under resan?

Det finns så många olika slags äventyr i alla länder. Det beror helt på hur man är som person. Jag själv gillar mycket trekking och sådana äventyr men är sammtidigt så skönt att bara ligga på en strand och sola. Ett tips är att inte boka något sånt här i förväg då det oftast är mycket billigare på plats. Men för ditt eget bästa så att du inte ska missa något så läs på om varje land du hade tänkt besöka och skriva en bucketlist, då missar du inget viktigt!

 

Om ni har några specifika frågor eller tips ni vill dela med er av, låt mig veta!!

Upp