myadventure

Sammanfattning Bali 2015

Kuta

Första gången i Kuta bodde vi mitt vid Kuta Square alltså mitt i centrum. Mycket trafik, mycket människor, shopping, sola, bada, surfa. Jag skulle beskriva Kuta som en liten storstad fast staden ändå är stor. Det åker häst och vagn och otroligt mycket mopeder överallt. Stranden är otroligt lång så nästan vart du än bor i Kuta har du nära till stranden men nackdelen är väl att den inte är speciellt fin och man är mest där för att surfa. Det är väldigt mycket försäljare överallt och man får aldrig vara ifred. Det finns billiga hotell och bra hotell men matpriserna är något högre än på de andra ställena vi var på. 

Vi bodde på Jesens Inn II 

Kuta ligger ca 1,5 timme från Ubud, då du kan ta en taxi eller en shuttle bus enkelt dit. Även åka på utflykt till södra delen utav Bali som tex Uluwatu är enkelt med en taxi. Kuta skulle jag beskriva som en stad som är värd att besöka i ett par dagar. Sen har man tröttnat. Om du bara befinner dig i Kuta kan jag inte påstå att du upplevt Bali, Bali är så mycket mer än det. Kuta ligger även väldigt nära flygplatsen, vilket är skönt.

Ubud

Detta är ett underbart ställe. En väldigt liten by med bara en huvudgata genom byn som heter Monkey Forest. I centrumet fanns en marknad, mycket fin djungel, monkey forest (en skog full utav apor), yoga och människorna var helt annorlunda. Restaurangerna vad väldigt hälsosamma och människorna väldigt miljövänliga. Risfälten var oändliga. Priserna är något lägre än Kuta här. Yogakurser fanns runt varje hörn.

Detta är ettt ställe man åker till för att koppla av och även för att utforska norra Bali. Det gör du på en dagstur. Ni ska även passa på att bestiga Mt. Batur när ni befinner er här. Jag rekommenderar att ha pool på ditt hotell då det är väldigt varmt där uppe och inte nära vattnet. Det är dock kyligare än södra och mycker mer mygg på kvällarna. Om man är uppe tidigt på morgonen vid ca 6-6.30 så ser man flockar utav apor som har tagit över gatorna. Då är dom påbäg ner från bergen för att spendera deras dag i Monkey Forest. Det är alltså en skog som dom kommer till frivilligt om dagarnaUbud får ni inte missa om ni åker till Bali.

Vi bodde på Jati 3 Bungalows även fast jag mer än gärna hade bott på Hanging Gardens

Gili Trawangan

Detta är egentligen som vilken paradisö som helst, om jag jämför med andra ställen i Asien. Men väldigt underbar, otroligt liv under ytan så att snorkla eller dyka rekomenderar jag. Det är tre öar, Gili Trawangan som är den största utav dom, sedan Gili Air och efter det Gili Meno. Jag rekomenderar den största utav dom då den ändå inte är stor och det finns lite människor på ön. Man kan ha möjlighet att simma med havsköldpaddor direkt vid strandkanten, där dom är varje dag.

På Gili T är motordrivna fordon förbjudet likaså hundar och biljardbord. Ganska skönt skulle jag säga. Det är bara häst och vagn och cyklar som gäller. Det är en regel som Indonesien satt upp just för dessa öar. Denna ö var väldigt lik Koh Rong i Kambodja förutom att på Gili T fanns det el och vatten dygnet runt.

Det tar ca 2 timmar att gå runt hela ön. På denna ö är människorna heelt annorlunda. Ingen är på en och alla sköter sitt. Man får vara för sig själv vilket är väldigt skönt. Priserna på mat , utflykter och shopping är väldigt låga på denna ö, vad du än ska ha kläder, mat, vatten, öl. Mycket lägre än på Bali.

SE UPP!

Drick inte spriten på Gili T, det är oftast hembränt då det har blivit så dyrt att importera och den kan innehålla metanol. Fler dödfall har skett under de senaste åren, så istället för att köpa en drink. Så köper du öl. Och köp absolut inte deras egna sprit "arrak" på något supermarket. 

Att boka boende innan man kommer till ön inte smart, det finns så mycket att välja på direkt på ön som inte finns på något hemsida att förboka. Att åka till Gili är inte en självklarhet. Det finns en hel del andra öar runt om Bali som säkert också är paradisöar. 

Vi bodde på Aali Bungalows & Beach Bungalows

Kuta

Innan vi åkte hem igen besökte vi en annan lite lugnare del utav Kuta. Det var fortfarande lika mycket trafik men inte lika mycket försäljare och det fanns stolar att hyra på stranden. Vi hade 2 km till Kuta square vilket inte var allt för långt men vi höll oss för det mesta på vår sida. Återigen är det lite dyrare priser än resten utav Bali och man kan lätt bli lurad om man inte är påläst om hur mycket saker ska betala. Det är perfekt att spendera de sista dagarna här innan man flyger hem, då det är så nära flygplatsen.

Vi bodde på Jocs Boutique Hotel & Spa

Övrigt

Om jag jämför med andra länder i Asien som jag faktiskt kan göra skiljer sig Bali rätt så rejält från dessa. Det är inte likt något annat land faktiskt. På Bali är dom Hinduer och väldigt trogna. De har offergåvor utsatta till sin gud varje dag. Som dom offrar saker i och tänder rökelser. De vill behålla kulturen som den var från början och förändra den så lite som möjligt med tiden. 

Dom är väldigt trevliga och vill att allt och alla ska må bra. Miljön är prio 1. Jag kunde faktiskt inte gjort denna resa bättre. Vi hade bara en flygbiljett dit och hem de allra första dagarna bokade på hotell. Resten blev som de blev och som just vi kände för där nere. Så skönt att vi även hade tre veckor, tre veckor var perfekt tid att resa runt där. Det var inte för mycket eller för lite. 

Jag kände mig väldigt klar med Bali när vi reste därifrån, men det är ett spännande ställe som utvecklas. Jag skulle inte vilja resa tillbaka dit här och nu. Men om 5 till 10 år skulle jag verkligen kunna resa tillbaka dit. Då har nog mycket förändrats och man kan uppleva landet "pånytt". Men som sagt, Bali är något som jag rekommenderar till alla att resa till. Och glöm inte att resa runt. Det kommer bli eran bästa resa någonsin.  

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas